Skip to main content

Elon Musk NeuraLink ile Ne Hedefliyor?

17 Mayıs 2021
Paylaş
Bizimle İletişime Geçin

İlk baştan Musk tarafından bir tıbbi araştırma firması olarak kurulan Neuralink, Musk’ın daha sonrasında beyin-bilgisayar arayüzleri konusundaki fikirleri nedeniyle bu alana yönelmiş. Neuralink şirketi, insan beynine yerleştirilebilecek cihazlar geliştirmek adına çalışmalar yapacak. Bu sayede insan beyninin ve yapay zekanın birleştirilmesi hedefleniyor.

NeuraLink ilk aşamada felçli insanlar ve Parkinson benzeri hastalıkların yaratmış olduğu sorunlara çözüm bulmak için kurulmuş olsa da, Elon Musk şirketin asıl amacının daha farklı olduğunu vurguluyor. Musk, ilerde sağlanacak gelişmelerle yapay zeka teknolojisinin insanlık için bir felakete dönüşebileceğini düşündüğünden, insanların zihinsel kapasitesini geliştirebilecek teknolojilere ihtiyaç duyulacağı kanısında. Kısacası NeuraLink esas olarak bir nevi insanüstü zihinsel kapasiteye ulaşma amacıyla çalışıyor.

Şirket şu anda beyin-makine arayüzü (Brain-Machine Interface ya da BMI) adı verilen beyin implantlarına öncelik vermiş durumda. Bu cihazlar beyinde elektrik sinyali ile uyarılacak alanlara yerleştirilen elektrotlardan oluşmakta. Arayüze gönderilecek ya da ara yüzden gelecek sinyaller ise, özel yazılımlar sayesinde bilgisayarlar yardımıyla kontrol ediliyorlar. Özetle NeuraLink, insan ve bilgisayar arasında etkileşimi sağlayacak yapıları tasarlamak ile meşgul.

Özetle NeuraLink, insan ve bilgisayar arasında etkileşimi sağlayacak yapıları tasarlamak ile meşgul.

Musk bu projesiyle engelli insanların, düşünce aracılığıyla bilgisayar ve akıllı telefon gibi teknolojk cihazları kullanabilmesini de amaçlıyor.

9 Nisan’da konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Musk, “İlk Neuralink ürünü, felçli bir kişinin akıllı telefonu, baş parmak kullanan birine göre daha hızlı kullanmasını sağlayacak” açıklamasında bulunmuştu.

Musk, paylaşımının devamında “Daha sonraki sürümler, beyindeki Neuralinklerden vücut motor/duyusal nöron kümelerindeki Neuralinklere sinyalleri aktarabilecek ve böylece, örneğin belden aşağısı felç olanların tekrar yürümesini sağlayacak” demişti.

Sinirbilimde MATLAB ile Yapay Zeka Kullanımı

Kurumsal e-bültenimize abone olarak FİGES hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya'da FİGES
FİGES Facebook
FİGES Twitter
FİGES Linkedin
FİGES Instagram

© FİGES A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Tasarım ordek.co.