Nükleer Teknoloji

  • FİGES Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Öğüt ile nükleer yakıt ve nükleer malzemeler konularında çalışmaları ile tanınan Dr. Reşat Uzmen, 2016 yılı başından itibaren, toryumu en verimli şekilde kullanan nükleer enerji sisteminin “Ergimiş Tuz Reaktörü – ETR” teknolojisi olduğunda fikir birliğine vararak yurt dışında ETR çalışmaları yürüten kuruluşlar, şirketler ve araştırma merkezleri ile temas kurma çalışmalarına başlamışlardır. TÜBİTAK başta olmak üzere çeşitli bilimsel kuruluşlara toryum yakıt çevrimli ETR’nin neden Türkiye için önemli olduğunu açıklayan birçok seminer düzenlenmiştir.

    SAMOFAR PROJESİ


    Avrupa’dan çeşitli kuruluşların katılımcı olduğu AB destekli SAMOFAR projesine dahil olmak amacıyla proje koordinatörü ile yapılan görüşmeler sonucu FİGES’in SAMOFAR projesinde aktif gözlemci statüsüyle, somut bir iş paketi çerçevesinde yer alması kabul edilmiştir

    Detaylı Bilgi
    BİLİMSEL ve TEKNİK FAALİYETLER

    FİGES, toryum yakıt çevrimi kullanan Ergimiş Tuz Reaktörlerini hem Türkiye’de tanıtmak hem de uzman bilim insanlarıyla tartışma ortamı yaratmak üzere, yurt içi ve yurt dışında toryum enerjisi ve IV. Nesil nükleer reaktör teknolojileri konulu çok sayıda sempozyum ve çalıştayda yer almış ve katkılarda bulunmuştur.

    MİLLİ ETR PROJESİ


    FİGES, 2016 yılından bugüne elde ettiği tecrübeler ve bilgi birikimini kullanarak kendi kaynakları ile ETR tipinde bir reaktör geliştirme projesini başlatmıştır. SAMOFAR projesindeki hesaplama tecrübeleri ve bu süreçte kurulan iletişim ağından yararlanarak Türkiye’nin enerji ve yurt dışı bağımlılığı sorunlarına çözüm üretme gayretiyle çalışmalarına başlamıştır.

    Detaylı Bilgi
  • Ülkemizde yapımı devam eden konvansiyonel “Basınçlı Su Reaktörlerine” ait nükleer bileşenlerin veya sistemlerin termal-hidrolik veya yapısal mukavemet açısından, güvenlik değerlendirme analizlerini yapmak üzere FİGES Ar-Ge Merkezinde (Ankara) Nükleer Teknoloji Bölümü kurulmuştur. TAEK veya daha sonra oluşturulan Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) nükleer güvenlik ve lisanslama çalışmalarına destek olunması ihtiyacı göz önüne alınarak FİGES’in bir Teknik Destek Kuruluşu (TDK) yetkinliğine kavuşması için gerekli adımlar atılmaktadır. Bu kapsamda Almanya Federal Reaktör Güvenliği (GRS) kuruluşu ile iş birliği de yapılmaktadır.  

  • Türkiye’nin sahip olduğu geniş nadir toprak elementlerinin ve toryum cevherlerinin değerlendirilmesi çalışmaları, Ergimiş Tuz Reaktörlerinde kullanılacak olan toryumun üretilmesine imkân verdiğinden FİGES de kendi payına düşeni yapmak üzere bu konudaki çalışmalara katılmakta tereddüt etmeyerek sahip olduğu teknoloji altyapısıyla katkılarını sunmaya devam etmektedir. Nitekim bu kapsamda FİGES ilgili çalıştaylara ve kamu kuruluşlarının düzenlediği çalışma gruplarına davetli olarak katılım sağlamıştır.

  • FİGES bünyesinde, yeni nesil reaktör geliştirme, nükleer teknoloji konularında teknik destek hizmetlerinin yürütülmesi ve NTE’nin ayrıştırılması alanında sunduğu hizmetlerin yanında farklı alanlarda da Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir. FİGES’in son yıllarda üzerinde durduğu konulardan birisi de nükleer tıp alanında kullanılan radyofarmasötik ilaçların üretimine yönelik çalışmalardır.

Kurumsal e-bültenimize abone olarak FİGES hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya'da FİGES
FİGES Facebook
FİGES Twitter
FİGES Linkedin
FİGES Instagram

© FİGES A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Tasarım ordek.co.