Figes

Figes e-mobilite ekibi, mikro mobilite platformları için akıllı araç kontrol üniteleri (Vehicle Control Unit) geliştiriyor.

“Kullandığımız MATLAB ve Simulink araçları ve model tabanlı tasarım metodolojisi sayesinde küçük bir ekiple son derece rekabetçi ve hızlı gelişen mikro mobilite pazarına piyasayla rekabet edebilir ürünler çıkartmamız mümkün hale geldi.”

– Kürşad Metehan GÜL, Figes e-mobilite

Meydan Okuma

Araç kontrol ünitesi ürünü geliştirme

Çözüm

MATLAB ve Simulink araçlarıyla bütün geliştirme, entegrasyon, test, verifikasyon ve validasyon aşamalarını tek bir geliştirme ortamında gerçekleştirmek ve yönetmek.

Sonuçlar

  • Gelişmiş ve verimli motor kontrol algoritmaları geliştirme süreleri haftalardan saatlere kadar kısaldı.
  • Geliştirilen araç kontrol ünitelerinin farklı mikro mobilite platformlarına hızlıca entegre edilebilmesi sağlandı.
  • Gömülü yazılım geliştirme süre ve maliyetleri çok büyük oranda azaldı.
  • Test, verifikasyon ve validasyon süreçleri otomatize hale getirildi.

Mikro mobilite sektörü araç tipi ve kullanım amacı bakımından şimdiden fazlaca çeşitlenmiş bir sektör. Bu sektörde paylaşımlı ulaşım, bireysel ulaşım, hobi, kargoculuk vb. gibi çok çeşitli amaçlara hizmet etmek amacıyla özelleşmiş birçok araç tipi bulunmakta. Dolayısıyla bu araçlar için geliştirilmesi gereken araç kontrol üniteleri de bir o kadar çeşitlilik göstermekte. Figes e-mobilite ekibi, bu gibi çok çeşitli mikro mobilite araçları için özelleşmiş akıllı araç kontrol ünitelerinin geliştirilmesi alanında faaliyet göstermektedir.

Figes e-mobilite ekibi, en üst seviye sistem tasarımından en alt seviye kod parçasının geliştirilmesi ve testleri aşamalarına kadar her adımda MATLAB ve Simulink ürünlerinden yararlanmaktadır.

“Geliştirdiğimiz üst seviye sistem simülasyonlarıyla bileşen tercihlerini gerçekleştirip proje gereksinimlerine göre maliyet ve performans optimizasyonları gerçekleştiriyoruz. Araç kontrol ünitesi ürünlerimizi farklı mikro mobilite araç tiplerine göre özelleştirirken MATLAB ve Simulink ortamının farklı doğruluk seviyelerinde esnek modelleme ve optimizasyon araçlarından yararlanıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz simülasyonlarda araç kontrol ünitesinin farklı durumlar altında nasıl tepki vereceğini analiz edip geliştirmelerimize yön veriyoruz. MATLAB ve Simulink ortamı içerisinde otomatize hale getirdiğimiz test, verifikasyon ve validasyon aşamalarıyla ürünümüzün standartları ve proje gereksinimlerini karşıladığından emin olurken aynı zamanda sistematik hataları da minimize ediyoruz.”

Meydan Okuma

Figes e-mobilite takımı öncelikle Türkiye pazarında sonrasında ise yurtdışında halihazırda mikro mobilite araçlarda kullanılan araç kontrol ünitelerinin yerini alarak yerli bir çözüm sunmak ve çok daha esnek, akıllı ve güvenli bir ürün geliştirmek niyetiyle yola çıkmıştır. Bu sebeple geliştirdiği ürünün pazara çıkma zamanı, maliyeti, performansı ve güvenilirliği konularında piyasayla rekabet edebilir olması son derece önem taşımaktadır.

Figes e-mobilite ekibi, geliştirdiği araç kontrol ünitesi yazılımlarını farklı araç tipleri için hızlıca özelleştirebilmenin yanında test, verifikasyon ve validasyon aşamalarını otomatize hale getirmek istemekteydi.

Çözüm

Figes e-mobilite ekibi, Model tabanlı tasarım yaklaşımıyla MATLAB ve Simulink araçlarını kullanarak geliştirdikleri araç kontrol ünitelerini farklı platformlar üzerine kolayca entegre ederek MIL, SIL ve HIL testleri gerçekleştirmenin yanında seri üretim yazılımlarını da otomatik olarak üretebilmektedir.

Ekip, geliştirdiği araç kontrol ünitelerinin ana fonksiyonlarından birisi olan elektrik motorunun kontrolü için Motor Kontrol Blokset içerisindeki referans uygulamalardan yararlanarak çeşitli motor kontrol algoritmaları için bir baz model oluşturmuştur. Aynı zamanda simscape ürün ailesiyle geliştirdiği mikro mobilite platform modelleriyle motor kontrol algoritmalarını entegre ederek, farklı platformlar üzerinde entegre sistem simülasyonları gerçekleştirebilmektedir. Geliştirilen algoritmaları Embedded Coder ile harici bir IDE kullanmadan farklı mikroişlemci aileleri için otomatik kod dönüşümü yaparak hızlıca test edebilir hale gelmiştir.

Simulink test manager kullanarak otomatize hale getirilmiş test senaryolarını hem simülasyon ortamında hem de gerçek zamanlı test ortamında koşturarak gereksinim testlerini gerçekleştirebilen Figes e-mobilite ekibi, bütün tasarım, geliştirme, kod dönüşümü, test, verifikasyon ve validasyon aşamalarını MATLAB ve Simulink ortamından çıkmadan gerçekleştirerek hem takip edilebilirliğini artırmış hem de pazara çıkma zamanında büyük gelişmeler sağlamıştır.

Sonuçlar

  • Gelişmiş ve verimli motor kontrol algoritmaları geliştirme süreleri haftalardan saatlere kadar kısaldı. “FOC gibi gelişmiş motor kontrol yöntemlerinde bütün sistemin başarıyla çalışması için belli başlı matematiksel fonksiyonların yazılması ve doğrulanması haftalar alabilecek bir süreçken Motor Kontrol Blokset’in sunduğu hazır ve doğrulanmış fonksiyonlar sayesinde mühendisler motor kontrolün verimlilik ve performans gibi kriterlerine odaklanabilme fırsatı yakaladılar.”
  • Geliştirilen araç kontrol ünitelerinin farklı mikro mobilite platformlarına hızlıca entegre edilebilmesi sağlandı. “Simulink ortamının esnek ve güçlü fiziksel modelleme altyapısı sayesinde geliştirilen araç kontrol yazılımları farklı mikro mobilite araç platformları için özelleştirilebilmekte ve farklı senaryolar altında test edilebilmektedir.”
  • Gömülü yazılım geliştirme süre ve maliyetleri çok büyük oranda azaldı. “Geliştirilen algoritmalardan direkt olarak kod dönüşümü yapabilme imkânı saysinde kod yazma süre ve maliyetleri büyük oranda azaltılırken, insan faktörüne bağlı hatalar da ortadan kaldırılmış oldu.”
  • Test, verifikasyon ve validasyon süreçleri otomatize hale getirildi. “MATLAB ve Simulink içerisinde otomatize hale getirdiğimiz test, verifikasyon ve validasyon süreçleri sayesinde her güncellemede ürünümüzün standartları ve proje gereksinimlerini karşıladığından emin olup çıkabilecek sistematik hataları minimize edebiliyoruz.”