Skip to main content

TÜRKİYE’NİN AR-GE ŞAMPİYONU ŞİRKETLERİNİ YÜREKTEN KUTLUYORUZ

Ar-Ge ve İnovasyon Ekosistemimizi Milli Şuurla Geliştireceğiz

KÜRESEL AR-GE ve inovasyon faaliyetleri, sadece ekonomilerin değil, aynı zamanda insan neslinin geleceğinin yönünü çizmektedir. Teknolojideki yaşam döngüsü hiç olmadığı kadar kısalmıştır. Bu çerçevede, ekonomik gelişim ile yeniliklere adapte olma arasındaki ilişki daha da güçlenmiştir. Yapay zekâ, nesnelerin interneti ve bulut teknolojileri sayesinde otonom makinelerin hayatımıza her geçen gün daha fazla dâhil olduğunu görüyoruz. 

Dünyanın bütününü etkileyen pandemi süreci de gösterdi ki, ekonomik hayatın her alanında, işlemlerin daha hızlı ve mümkün olduğunca insan eli değmeksizin gerçekleştirilmesi gelecek yılların ekonomik koşullarında çok daha geçerli olacaktır. Ar-Ge harcamaları 15 milyar dolara dayandı Ülkemizin teknoloji ve inovasyon alanında daha fazla rekabetçi olabilmesi için merkezi yönetim bütçesi üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalara göre 2019 yılında Ar-Ge faaliyetleri için yapılan harcamalar, 2018’e göre yüzde 14,6 artışla 14 milyar 924 milyon TL’ye yükselmiştir. Firmalarımızın küresel rekabet koşulları çerçevesinde gelecekte ArGe faaliyetlerine daha fazla kaynak ayıracağına inanıyor; firmalarımızı bu doğrultuda cesaretlendiriyor ve teşvik ediyoruz.

Dünyanın bütününü etkileyen pandemi süreci de gösterdi ki, ekonomik hayatın her alanında, işlemlerin daha hızlı ve mümkün olduğunca insan eli değmeksizin gerçekleştirilmesi gelecek yılların ekonomik koşullarında çok daha geçerli olacaktır.

Özellikle savunma, otomotiv, yazılım, ilaç ve beyaz eşya sektörlerinde yapılan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin, ihracatımız içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması için hayati öneme sahip olduğunu değerlendiriyoruz. Son aylarda dijital oyun sektöründe yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin, genç ve yetişmiş insan kapasitesi ve dinamik ekonomik yapısı ile teknolojik gelişmelere kolaylıkla uyum sağlayan ülkelerden bir tanesi olduğunu ve yeniliklerden üst seviyede yararlanabildiğini göstermiştir.  

FİGES olarak tamamladığımız bazı arge projeleri hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

MATLAB & Simulink ile Covid-19 hakkındaki arge çalışmaları için tıklayınız.

TÜRKIYE’DE Ar-Ge hafızasını yaratmak vizyonu ile yola çıkan “Turkishtime Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması”, yedinci yılında da en kapsamlı Ar-Ge tablosunu çıkararak 2019 verileri ile Türkiye’nin Ar-Ge karnesini hazırladı. 2013 yılından bu yana Türkiye’de inovasyon ve Ar-Ge’nin nabzını tutan tek kaynak olan Ar-Ge 250 Araştırması, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ar-Ge’deki trendleri ortaya koyarken Türkiye’nin katma değer yolculuğunun hangi noktada olduğunu da gözler önüne serdi. Bu yılki raporumuzu; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezine sahip firmaların Ar-Ge 250 araştırması kapsamında yaptıkları bildirimler ile Türkiye ihracat sıralamasındaki ilk 500 firma tarafından verilen bilgiler ve Borsa İstanbul şirketlerinin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptıkları açıklamalardan yola çıkarak hazırladık

Araştırmanın temel datalarını; firmaların 2019 yılında Ar-Ge harcamaları, 2020 yılı için planlanan Ar-Ge harcamaları, Ar-Ge personel sayısı, 2019 yılında Ar-Ge merkezlerinde alınan; patent sayısı, faydalı model sayısı, tasarım tescil sayısı, marka sayısı ve 2019 yılı Ar-Ge desteklerinden yararlanma oranı oluşturdu.

FİGES olarak 198. Olduğumuz en çok Arge harcaması yapan ilk 250 şirketin listesini öğrenmek için tıklayınız.

  • Tarih

    26 Ocak 2021
Kurumsal e-bültenimize abone olarak FİGES hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya'da FİGES
FİGES Facebook
FİGES Twitter
FİGES Linkedin
FİGES Instagram

© FİGES A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Tasarım ordek.co.