Skip to main content

Model Tabanlı Sistem Mühendisliği

Mühendisler, sistem karmaşıklığını yönetmek, iletişimi iyileştirmek ve optimize edilmiş sistemler üretmek için model tabanlı sistem mühendisliğini (MBSE) kullanır. Başarılı MBSE, sistem gereksinimlerinin sistem mimarisi ile sentezlenmesini gerektirir.

MATLAB, Simulink ve System Composer birlikte ayrıntılı sistem modellerine sorunsuz bir şekilde köprü oluşturan tanımlayıcı system mimari modelleri oluşturmak için tek bir ortam sağlar. Böylece, mimari ve tasarım dünyalarındaki öğelerin senkronize kalmasını sağlar. Sistem mühendisleri, sistem gereksinimler, mimari modeller, uygulama modelleri ve gömülü yazılımlar arasında izlenebilirliğin gerçekleşmesini sağlar.

MATLAB, Simulink ve System Composer ile şunları yapabilirsiniz:

  • Etki ve bağımlılık analizi sağlayan sistem gereksinimlerini tanımlayın ve yönetin
  • Maliyet analizleri için sistem mimarilerini optimize edin
  • Farklı mühendislik disiplinleri için basit özelleştirilmiş model görünümleri oluşturun
  • Simülasyon tabanlı testleri kullanarak gereksinimleri ve sistem mimarilerini doğrulayın
  • Simulink’te Model Tabanlı Tasarım kullanarak simülasyon ve uygulama için sistem gereksinimlerini sistem mimarilere çevirin ve mimarinizi iyileştirin

Sistem oluşturma ve analiz etme dökümantasyonunu incelemek için

Mimari Modeller Geliştirin ve Sistem Gereksinimlerini Yönetin

Bir bileşen, bağlantı noktası ve bağlayıcı modelleme yaklaşımı kullanarak hiyerarşik mimari sistemlerini oluşturmak için System Composer’ı kullanabilirsiniz. Bileşenler arasında gerçekleşen veri alışverişi için, verilerin türleri, boyutları veya birimleri gibi uyumlu özelliklere sahip olduğunu doğrulamak için arabirimler oluşturabilirsiniz.

Mevcut tasarım isterleri ve arayüz kontrol belgesi (Interface Control Document) bilgileri, bir MATLAB API kullanılarak içe aktarılıp yeniden kullanılabilir. Mevcut Simulink sistem modellerinden bir mimari model de oluşturabilirsiniz.

Mimari modeller geliştirirken, Simulink Requirements kullanarak sistem gereksinimlerini doğrudan elde edebilir, görüntüleyebilir ve yönetebilirsiniz. Gereksinim izlenebilirliği için dijital bir ortam oluşturmak ve gereksinim kapsama analizi gerçekleştirmek için sistem gereksinimleri farklı mimari unsurlarla ilişkilendirilebilir. Bağlantılı gereksinimler, etki analizi yapmanıza ve önemli değişiklikleri alt ekiplere iletmenize olanak tanıyan bir revizyon geçmişi tutar.

Mimarinizi Analiz Edin

Mimari modellerinizi boyut, ağırlık, güç veya maliyet gibi alana özgü tasarım verileriyle genişletmek için stereotip yapısını kullanabilirsiniz. İlgili stereotipler, mimariniz genelinde uygulanabilecek veya diğer mimarilerde yeniden kullanılabilecek profiller halinde gruplandırılabilir. Mimari karmaşıklığı yönetmek için, ilgilenilen bileşenleri izole etmek veya belirli analiz faaliyetlerini kolaylaştırmak için özel görünümler oluşturabilirsiniz.

MATLAB kullanarak, mimariniz üzerinde doğrudan analiz ve maliyet çalışmaları yapabilirsiniz. Örnekler şunları içerir:

MATLAB kullanarak, mimariniz üzerinde doğrudan çeşitli analizler yapabilirsiniz. Örnekler şunları içerir:

  • Boyut, ağırlık, güç, maliyet vb. analizleri
  • Ağ veya akış analizi (uçtan uca gecikme, en kısa yol, malzeme akışı vb.)
  • Analizleri kendi ihtiyaçlarına göre ayarlayabilme
  • Maliyet analizi çalışmaları (en kabul edilebilir çözümü belirleme)
MATLAB Model Tabanlı Sistem Mühendisliği

Mimarilerinizi Simulink’te Model Tabanlı Tasarıma Bağlayın

Geliştirme süreciniz boyunca modellerin sistematik kullanımı olan Model Tabanlı Tasarım kullanarak davranışları tanımlamak için mimari bileşenlerini Simulink modellerine doğrudan bağlayın. Yukarıdan aşağıya bir iş akışının ardından Simulink modelleri, mimari bileşenlerden otomatik olarak oluşturulabilir. Tersine, doğrudan bir Simulink bileşen modelinden bir mimari bileşen oluşturabilirsiniz. Mimari modellerin Simulink davranış modelleriyle ilişkilendirilmesi, mimari ve uygulama modellerinizin senkronize kalmasını sağlar ve sistem davranışını simüle etmenize olanak tanır.

Bu seri, sistem mühendisliğinin program hedeflerini verimli bir şekilde karşılayan karmaşık projeler geliştirmenize nasıl yardımcı olduğuna dair geniş bir genel bakış sağlar.

Sistem Mühendisliği video serisini izleyin.

Sistem Doğrulaması

Simülasyon ile, geliştirme sürecinin başlarında sistem davranışlarını anlayıp iyileştirirken mimarileri, bileşenleri prototipi keşfedebilir ve bileşen spesifikasyonları oluşturabilirsiniz. Bunu büyük ve karmaşık sistemler için ölçeklendirmek için, model tabanlı sistem mühendisliği süreci boyunca gereksinimleri ve sistem davranışlarını doğrulamak için Simulink Test ile test senaryoları oluşturarak doğrulamayı otomatikleştirebilirsiniz.

Gereksinimlerin tutarlılığını ve doğruluğunu kontrol etmek için sistem düzeyinde testler belirleyebilirsiniz. Karmaşık, zamana bağlı gereksinimleri, tasarımlarda hata ayıklamak ve eksik kalan gereksinimleri belirlemek için test değerlendirme koşulları oluşturarak testin sonuçlarını değerlendirebilirsiniz.

Model Tabanlı Sistem Mühendisliği

Model Tabanlı Tasarımı Yönetme konulu e-kitabı

Kurumsal e-bültenimize abone olarak FİGES hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya'da FİGES
FİGES Facebook
FİGES Twitter
FİGES Linkedin
FİGES Instagram

© FİGES A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Tasarım ordek.co.