Portföy Optimizasyonu
- FİGES AŞ
- MATLAB&Simulink
- Probleminizi Nasıl Çözeceğinizi Keşfedin
- Portföy Optimizasyonu
Varlık portföylerini analiz edin ve optimize edin.
Portföy optimizasyonu, bir dizi finansal araç veya varlık arasında yatırım kararları vermeye yönelik resmi bir matematiksel yaklaşımdır. Portföyler, bir varlık evreni oluşturan uygun bir varlık kümesinden elde edilen anlamlardır. Portföy optimizasyon araçları aynı zamanda varlıklarla çalışsa da gelenek, portföyleri ağırlıklar açısından belirtmektir.
Modern Portföy Teorisi
Modern portföy teorisi (MPT) olarak bilinen klasik yaklaşım, yatırım evrenini riske (standart sapma) ve getiriye göre sınıflandırmayı ve ardından istenen riske karşı getiri dengesine ulaşan yatırım karışımını seçmeyi içerir. Bu kriterleri karşılayan portföyler, etkin portföylerdir ve bu portföylerin risk ve getirilerinin grafiği, etkinlilik sınırı adı verilen bir eğri oluşturur. MATLAB®, ortalama varyans, koşullu riske maruz değer ve ortalama mutlak sapma portföy optimizasyonu gerçekleştirmek için yerleşik taslaklar sağlar.
Varlık Tahsisinin Evrimi
Portföy optimizasyonunun odak noktası, bir dizi kısıtlama verildiğinde en iyi tahsisi bulmak olsa da, en iyi portföy olarak kabul edilebilecek şey, geleneksel risk-getiri dengelerinin ötesine geçebilir. Nicel araştırmacılar ve portföy yöneticileri ayrıca çeşitlendirme teknikleri eklemek, izleme hatasını en aza indiren bir optimizasyon gerçekleştirmek veya portföydeki varlıkların risk katkısını eşitleyen bir portföy bulmak isteyebilir.
Portföy optimizasyonu alanı, makine öğrenimi tabanlı hiyerarşik risk parite yaklaşımı gibi teknikler ve varlık tahsis sürecine dahil edilen çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) ölçümleri gibi alternatif veri kaynakları ile gelişmeye devam ediyor. MATLAB’deki Portföy nesnesi, ESG kriterlerini entegre etmek veya portföy optimizasyonuna varlık çeşitlendirmesi eklemek için kullanılabilir.
Farklı varlık tahsis teknikleri, tercih edilen bir yeniden dengeleme stratejisiyle tarihsel veya simüle edilmiş bir zaman aralığında geriye dönük test edilerek değerlendirilebilir. Stratejilerin tarihsel zaman dilimlerinde yürütülmesini otomatik hale getirmek, maliyetleri toplamak ve en iyi stratejiyi belirlemeye yardımcı olan geri dönüşler, risk ölçümleri ve dezavantajlar gibi performans ölçümleri oluşturmak için MATLAB’deki geriye dönük test çerçevesinden yararlanın.
Portföyleri optimize etmedeki yaygın adımlar şunları içerir:
- Fiyat veya iade verilerinden varlık getirisini ve toplam getiri anlarını tahmin etme
- Portföy düzeyinde istatistik hesaplama
- Kısıtlanmış ortalama varyans, koşullu riske maruz değer, ortalama mutlak sapma veya diğer portföy optimizasyon tekniklerini gerçekleştirme
- Verimli portföy tahsislerinin zaman gelişimini inceleme
- Ciro ve işlem maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi
- Yatırım stratejilerinin geriye dönük test edilmesi
Varlık tahsisi için MATLAB’den yararlanma hakkında daha fazla bilgi için bkz. Financial Toolbox™.
Örnekler ve Nasıl Yapılır
- Portföydeki Varlık Çeşitlendirme Teknikleri – Örnek
- ESG Entegrasyonu: Sosyal Performans Ölçümü Kullanan Portföy Optimizasyonu – Örnek
- Bir Kıyaslamaya Karşı Portföy Optimizasyonu – Örnek
- Black-Litterman Portföy Optimizasyonu – Örnek
- Geçmişe Dönük Yatırım Stratejileri Testi – Örnekler
- Risk, Getiriler ve İklim Kapsamında Portföy Optimizasyonu (58:22) – Video
- Gelişmiş Portföy Oluşturma ve Stok Seçim Modelleri için MATLAB (30:28) – Video
Yazılım Referansı
- Portföy Optimizasyon Araçları – Belgeleme
- Portföy Nesnesi – İşlev
- plotFrontier: Etkinlik sınırı çiz – İşlev
- Portföy Analizi – Belgeleme
- Geriye Dönük Test Çerçevesi – Belgeleme
Ayrıca bkz: Financial Toolbox, Optimizasyon Araç Kutusu, Global Optimization Toolbox, Black-Litterman modeli, portföy optimizasyon videoları, akıllı beta, dışbükey optimizasyon, geriye dönük test