Skip to main content

Medikal Görüntü Analizi

Medikal Görüntü Analizi Nedir?

Tıbbi görüntü analizi, genellikle hesaplama yöntemleri kullanılarak tıbbi görüntülerden anlamlı bilgiler çıkarma işlemidir. Tıbbi görüntü analizinin görevlerinden bazıları, 2B görüntülerin ve 3B hacimlerin görselleştirilmesi ve araştırılması, segmentasyon, sınıflandırma, kayıt ve görüntü verilerinin 3B yeniden yapılandırılmasıdır. Bu analiz için görüntüler, röntgen (2D ve 3D), ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), nükleer görüntüleme (PET ve SPECT) ve mikroskopi gibi tıbbi görüntüleme modalitelerinden elde edilebilir. MATLAB, tıbbi görüntü analizi için algoritmalar oluşturmak için bir geliştirme ortamına ve yerleşik analiz ve veri erişim işlevselliğine sahiptir.

MATLAB’da okuyabileceğiniz, yazabileceğiniz ve anonimleştirebileceğiniz DICOM dosyası.

Tıbbi görüntü analizi, bir mikroskopi görüntüsündeki hücreleri sayma ve tanımlama gibi görevleri otomatikleştirmek veya kolaylaştırmak için kullanılabilir. Örneğin, hücrelerdeki kanserli anomalileri analiz edebilir ve tespit edebilirsiniz. Tekrarlayan veya öznel görevler için, hesaplamalı tıbbi görüntü analizi, insan hatasından kaynaklanan tutarsızlıkları ortadan kaldırabilir. Hesaplamalı analiz ile tümör dokularını nekrozdan segmentlere ayırabilir veya kan damarlarındaki oksijen doygunluğunu ölçebilirsiniz.

Derin öğrenme için doku yamalarının eğitimi, büyük çok çözünürlüklü görüntülerin sınıflandırılması.

Tıbbi görüntü analizi ile, organ fonksiyonlarını ve diğer tanısal önlemleri hesaplamak için MRI görüntülerinden 3D bir temsili yeniden oluşturabilirsiniz
MATLAB ile MR görüntülerinden insan sol ventrikülünün üç boyutlu geometrik rekonstrüksiyonu.

Tıbbi görüntü analizi algoritmaları, giyilebilir cihazlardan toplanan dijital sağlık verileri gibi büyük miktarda veriye uygulanabilir. Algoritmalar, hastalıkları ve sağlık risklerini yönetmenin yanı sıra sağlığı ve refahı teşvik etmek için kullanılabilir.

MATLAB ile Medikal Görüntü Analizi

MATLAB ile şunları yapabilirsiniz:

  • 2B görüntüleri ve 3B hacimleri görselleştirin ve keşfedin
  • Çok büyük, çok çözünürlüklü ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri işleyin
  • Yerleşik görüntü segmentasyon algoritmaları ile tıbbi görüntü analizi görevlerini basitleştirin
  • Sınıflandırma için derin öğrenme tekniklerini kullanın
  • DICOM görüntülerini ayrıştırın, yükleyin, görselleştirin ve işleyin

MATLAB’da, Volume Viewer uygulamasını kullanarak 3B hacimsel verileri keşfedebilirsiniz. Örneğin, insan beyninin bir MRI çalışmasını Volume Viewer’a yükleyebilir ve beyinde bulunan tümörlerin yerini ve türünü gösteren verileri keşfedebilirsiniz.

3D hacimsel verileri ve 3B etiketli hacimsel verileri gösteren Volume Viewer uygulaması.

Dijital patolojide tüm doku slaytları görüntülenir ve sayısallaştırılır. Elde edilen tüm slayt görüntüleri (WSI’ler) son derece yüksek çözünürlüğe sahiptir. WSI’ları okumak zorlu bir iştir çünkü görüntüler belleğe yüklenemez ve bu nedenle çekirdek dışı görüntü işleme teknikleri gerektirir. MATLAB nesneleri bu tür büyük çok çözünürlüklü görüntüleri depolayabilir ve işleyebilir.bigimage
MATLAB’da görüntülenen tümör dokusu içeren bir lenf nodunun görüntüsü.bigimageshow
MATLAB, segmentasyon için uygulamalar içerir. Örneğin, kemiği yumuşak dokudan ayırmak ve bir MRI görüntüsünün sonuçlarını farklı yöntemlerle daha da iyileştirmek için etkileşimli Image Segmenter uygulamasını kullanabilirsiniz. Volume Segmenter uygulaması, bir birimi keşfetmek ve birimdeki nesneleri segmentlere ayırmak için birçok yol sunar. Örneğin, beynin bir yığın MRI görüntüsünü yükleyebilir ve hacmi dilim dilim veya 3D temsil olarak görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra beyin ve tümör bölgelerini etiketlemek için 3B hacmi segmentlere ayırabilirsiniz.
Birimin 3B temsilini (3B Görüntü bölmesinde) ve veri kümesinin tek tek dilimlerini (Dilim bölmesinde) görüntüleyen Birim Segmenteri uygulaması.
MATLAB ile, 3D tıbbi görüntülerden beyin tümörlerinin anlamsal segmentasyonunu gerçekleştirmek için derin öğrenme yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Sinir ağları tasarlayabilir ve eğitebilir veya önceden eğitilmiş ağları kullanabilirsiniz.
Etiketli temel gerçek (solda) ve ağ tahmini (sağda) ile MATLAB kullanılarak beyin dokusunda segmentli tümör.
Kurumsal e-bültenimize abone olarak FİGES hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya'da FİGES
FİGES Facebook
FİGES Twitter
FİGES Linkedin
FİGES Instagram

© FİGES A.Ş. Tüm hakları saklıdır. Tasarım ordek.co.